Araştırma Makalesi    |    Açık Erişim
Uluslararası Psiko-Sosyal Eğitim Araştırmaları Dergisi 2022, Clt. 2(3) 84-93

Göç ve Aile: Göçün Aile Üzerindeki Etkileri

Hüseyin Ünsal

ss. 84 - 93

Yayın Tarihi: Aralık 31, 2022  |   Görüntüleme Sayısı: 9/13   |   İndirilme Sayısı: 11/18


Özet

Göç; savaş, hayat koşullarını iyileştirme çabası, etnik köken, düşünce baskısı gibi sebeplerle yer değişikliğidir. İç savaşlar, bölgesel istikrarsızlıklar, ekonomik kaygılar, düşünce baskıları göçleri hızlandırmış, göçün uluslararası bir sorun haline gelmesine neden olmuştur. Birleşmiş Milletler ’in 2022 verilerine göre, dünyada 84,4 milyon kişi zorunlu göçe maruz kalmıştır. Bu sayının 34,4’ü ülkesinden ayrılmak zorunda kalan kişilerdir. Sayının büyüklüğü, göçün yarattığı olumsuz etkiyi, ailelere verdiği zararın büyüklüğünü daha net gösterecektir. Göç, kültürden kimliğe, sağlıktan aile yapısına kadar birçok alanda etkisini gösterir. Aile, göçün etkisini en derin şekilde gösterdiği alanlardandır. En önemli etkileri yoksulluk, uyum sorunu, aile içi şiddet ve eğitim noktasında gerçekleşmektedir. Göç aile içerisinde şiddet ve boşanma gibi mevzuların artmasına yol açarken, aile içerisinde değişimi ve maddi maddi-manevi-kültürel değerler arasındaki çatışmayı da beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, göçün aile üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Özellikle farklı bir ülkeye gitmek zorunda olanlar için etki daha büyüktür. Araştırma sonunda dil sorunu, kültür uyumu, göç sürecinde yaşanan travma, ekonomik sıkıntı gibi başlıkların aile yapısını zedeleyici etkiye sahip olduğu görülür.

Anaktar kelimeler: Göç, Aile, Ebeveyn


Bu makaleye nasıl atıf yapılır

APA 7th edition
Unsal, H. (2022). Göç ve Aile: Göçün Aile Üzerindeki Etkileri. Uluslararası Psiko-Sosyal Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(3), 84-93.

Harvard
Unsal, H. (2022). Göç ve Aile: Göçün Aile Üzerindeki Etkileri. Uluslararası Psiko-Sosyal Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(3), pp. 84-93.

Chicago 16th edition
Unsal, Huseyin (2022). "Göç ve Aile: Göçün Aile Üzerindeki Etkileri". Uluslararası Psiko-Sosyal Eğitim Araştırmaları Dergisi 2 (3):84-93.